poniedziałek , 16 Wrzesień 2019
Z ostatniej chwili

W Sulisławiu królowały desery oraz dania mięsne

Stripsy z Tarnowa Grodkowskiego, gulasz z Jeszkotli oraz piankowe kotlety z kurczaka przygotowane przez panie z Przylesia Dolnego – te i wiele innych smacznych dań mogliśmy spróbować podczas III edycji Sulisławskich Kulinariów.

Impreza po raz kolejny odbyła się w ramach Festiwalu Chopin – Elsner, który zorganizował Pałac Sulisław. Do tamtejszego kompleksu hotelowego gospodynie wiejskie przywiozły dania na gorąco i na zimno, przekąski, ciasta oraz desery. Ze stołu najczęściej znikały potrawy mięsne, pasztety, pierogi, rolady i sałatki.
– W Grodkowie jest ludność napływowa, stąd na stołach znajdziemy potrawy z różnych stron Polski. Spotkamy tutaj kuchnię śląską, góralską i ukraińską – wyjaśnia Beata Sikorska-Żyrek, promotor tradycji ludowych z Grodkowa. – Mamy tutaj do czynienia z wspaniałym bogactwem różnych kuchni świata.
Gospodynie z całej gminy Grodków prześcigały się w serwowaniu pyszności, które dla gości festiwalowych przygotowały kobiety z 19 sołectw.
– Dla nas to jest normalność, bo, na co dzień przygotowujemy mnóstwo potraw – przyznaje Lidia Faron, z Tarnowa Grodkowskiego. – Natomiast w Sulisławiu każde sołectwo prezentuje inne menu, więc publiczność ma duży wybór, aby mogła nas ocenić. Tradycyjnie furorę robią smakołyki mięsne, czyli rolady nadziewane i kotlety faszerowane.
W trakcie imprezy oprócz jedzenia było także coś dla ucha. Na scenie zobaczyliśmy Orkiestrę Dętą z Żelaznej oraz zespoły ludowe z Głębocka i Kopic.

Przepis gospodyń wiejskich z Tarnowa Grodkowskiego

Stripsy
Składniki:
– 1 Kg filetów z kurczaka
– 2 jogurty typu greckiego
– 2 łyżki sosu sojowego
– 2 łyżeczka pieprzu Cayen
– 1 łyżeczka papryki słodkiej
– Szczypta soli
– 2 jajka

Przygotowanie:

Najpierw przygotować należy marynatę. Do jednego pojemnika wrzucamy jogurty, dodajemy sos sojowy, pieprz, paprykę słodką, sól oraz jajka. Wszystko dokładnie należy wymieszać. Następnie kroimy filety z kurczaka w drobne kawałki, które wrzucamy do przygotowanej wcześniej marynaty. Odstawiamy danie na 2 doby, po tym czasie filety obtaczamy w pokruszonych płatkach kukurydzianych i układamy na blaszce wysmarowanej olejem. Pieczemy przez pół godziny w temperaturze 180 stopni.
Zobacz video: https://www.youtube.com/watch?v=mTBIDr1c4R8

Zapisz

Check Also

Łabędź przy tamie w Więcmierzycach. Akcja strażaków

Około godz. 17.20 grodkowscy strażacy otrzymali zgłoszenie o łabędziu, który wylądował w jednym z basenów …