środa , 21 Sierpień 2019
Z ostatniej chwili

Warsztaty wielkanocne za nami

Można było nauczyć się, jak wykonywać tradycyjne opolskie kroszonki.

W warsztatach pod kierownictwem Stefanii Topoli wzięło udział kilkadziesiąt osób.

– Skoro zbliżają się święta wielkanocne, to wiadomo, że we wszystkich domach wykonuje się jajka, które to mają nam uszlachetnić, ozdobić ten stół wielkanocny. Ale nie jest w tym rzecz, żeby zrobić te jajka, żeby je pokazać w tym koszyczku, ale to są takie jajka pamiątkowe, które trzeba podarować mężczyźnie, który przyjdzie polać nas wodą – tłumaczy Stefania Topola.

Kroszonki różnią się od pisanek tym, że te drugie najczęściej były wykonywane przy pomocy wosku. Kroszonki z kolei powstawały poprzez gotowanie jajek ze skórką cebuli a następnie wydrapywaniu wzorów na ich powierzchniach.

Uczestnicy warsztatów mogli nauczyć się nie tylko technik zdobienia jajek, ale także porcelany.

Check Also

Sulisław: w zabytkowej stodole powstała nowoczesna hala sportowa [Zdjęcia]

Hala sportowa powstała na terenie kompleksu hotelowego Pałacu Sulisław. Pełnowymiarowe boisko wielofunkcyjne znajduje się w …