wtorek , 25 Czerwiec 2019
Z ostatniej chwili

Warsztaty wielkanocne za nami

Można było nauczyć się, jak wykonywać tradycyjne opolskie kroszonki.

W warsztatach pod kierownictwem Stefanii Topoli wzięło udział kilkadziesiąt osób.

– Skoro zbliżają się święta wielkanocne, to wiadomo, że we wszystkich domach wykonuje się jajka, które to mają nam uszlachetnić, ozdobić ten stół wielkanocny. Ale nie jest w tym rzecz, żeby zrobić te jajka, żeby je pokazać w tym koszyczku, ale to są takie jajka pamiątkowe, które trzeba podarować mężczyźnie, który przyjdzie polać nas wodą – tłumaczy Stefania Topola.

Kroszonki różnią się od pisanek tym, że te drugie najczęściej były wykonywane przy pomocy wosku. Kroszonki z kolei powstawały poprzez gotowanie jajek ze skórką cebuli a następnie wydrapywaniu wzorów na ich powierzchniach.

Uczestnicy warsztatów mogli nauczyć się nie tylko technik zdobienia jajek, ale także porcelany.

Check Also

Konkurs na produkt regionalny „Dobre bo lokalne”

Uprzejmie informujemy, iż w ramach projektu współpracy pt. „Dobre bo lokalne” ogłoszono konkurs skierowany do …