poniedziałek , 18 Listopad 2019
Z ostatniej chwili

XV edycja Dziedzictwa Kulinarnego Gminy Grodków za nami [Zdjęcia, film]

Na stołach królowały głównie dania mięsne. Sałatka z łososia i ryba po grecku w wykonaniu kobiet z Wojsławia czy galaretka z nóżek wieprzowych oraz szynka zawijana z warzywami – to tylko niektóre potrawy, jakich można było skosztować podczas XV edycji Dziedzictwa Kulinarnego w Lipowej.

Gospodarzami tegorocznej imprezy były sołectwa Lipowa i Przylesie Dolne. Swoje specjały na stoiskach zaprezentowały także kobiety z Kopic, Bąkowa, Goli Grodkowskiej, Wierzbnika, Osieka Grodkowskiego, Gnojnej, Jeszkotli, Lubczy, Wojsławia, Jędrzejowa, Nowej Wsi Małej, Starowic Dolnych i Tarnowa Grodkowskiego.

– Spotykamy się co roku w innej miejscowości, by szczycić się tym, co ugotujemy. Pokazujemy kuchnie różnych narodów a wśród nich m.in. potrawy kresowe, śląskie i kaszubskie. Bazujemy głównie na starych domowych przepisach, ale także tworzymy nowe receptury – mówi Lidia Faron, prezes Stowarzyszenia Kobiet Wiejskich Gminy Grodków.

Stoiska pełne były potraw, których nie spotkamy w marketach. Oprócz ponad 26 dań mięsnych i rybnych, były także sałatki oraz ciasta.

Check Also

W pięciu sołectwach gminy Grodków woda niezdatna do picia. Wykryto bakterie z grupy coli

Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Brzegu poinformowała o braku przydatności wody do spożycia w miejscowościach Strzegów, …